índex de temes

2007-01-15

INTERVENCIÓ A LA VOLTA DEL PALLOL

INTERVENCIÓ A LA VOLTA DEL PALLOL, Tarragona. arquitectes: Jordi SARDÀ i Josep M. TOLDRÀ, any 2007

Durant mesos havíem desenrunat, estintolat, reanimat, recuperat, reinventat les restes de ca l’Agapito i del Beateri de sant Domènec, construït justament damunt la Volta romana. Havíem assolit mantenir-lo dempeus, contra la voluntat de l'edifici de morir dignament. 

Quan, amb extrema urgència, el Museu d’Història ens va fer saber la seva intenció d’instal·lar la maqueta de la Tarraco Romana a la Volta del Pallol, ens va semblar una idea tan sensata que ens vàrem posar a treballar amb energia, llibertat i, naturalment, urgència. Amb acer i el vidre, els materials sovint prohibits en les intervencions sobre el patrimoni de Tarragona, sobre una estora de formigó lliscat que estableix un terra amb una lleugera pendent que anul·la els tres nivells de rajola del Vendrell, i alhora permet alliberar d’instal·lacions tots els murs i la pròpia Volta. Una part dels artefactes de l’entrada (la guixeta, la porta, la cartellera) estan per fer.  Tot i això els element ja construïts proposen, i entenem que aconsegueixen, valorar l'espai i mostrar la Maqueta. 

Ens ha agradat, com acostuma a succeir, tan el procés com el resultat. La condició de provisionalitat i fragilitat, l’obligació de construir una intervenció desmuntable i reversible.

Jordi Sardà 
Josep M. Toldrà

Durante meses habíamos desescombrado, apeado, reanimado, recuperado, reinventado los restos de Ca l'Agapito y del Beaterio de Sant Domènec, construido justamente sobre la Vuelta romana. Habíamos logrado mantenerlo en pie, contra la voluntad del edificio de morir dignamente.
 
Cuando, con extrema urgencia, el Museo de Historia nos hizo saber su intención de instalar la maqueta de la Tarraco Romana en la Volta del Pallol, nos pareció una idea tan sensata que nos pusimos a trabajar con energía , libertad y, naturalmente, urgencia. Con acero y el vidrio, los materiales a menudo prohibidos en las intervenciones sobre el patrimonio de Tarragona, sobre una alfombra de hormigón enlucido que establece un suelo con una ligera pendiente que anula los tres niveles de ladrillo del Vendrell, y al mismo tiempo permite liberar de instalaciones todos los muros y la propia Vuelta. Una parte de los artefactos de la entrada (la taquilla, la puerta, la cartelera) están por hacer. Sin embargo los elemento ya construidos proponen, y entendemos que consiguen, valorar el espacio y mostrar la Maqueta.

Nos ha gustado, como suele suceder, tanto el proceso como el resultado. La condición de provisionalidad y fragilidad, la obligación de construir una intervención desmontable y reversible.